Dakfilter Stadskantoor Venlo

Dakfilter Stadskantoor Venlo
Wetlantec installeert lichtgewicht helofytenfilter op dak parkeergarage
Doen waar we goed in zijn

Een passende oplossing

Venlo krijgt een nieuw stadskantoor aan de Maas dat in het teken staat van extreme duurzaamheid. Het gehele pand, inclusief de parkeergarage, worden volgens Cradle2Cradle richtlijnen ontwikkeld. Hierbij dienen de afvalstoffen weer tot nieuwe grondstoffen.

Voor dit project is Wetlantec gevraagd een waterzuivering te ontwerpen die op het dak van de parkeergarage kan worden gebouwd. Hierbij zijn belangrijke ontwerp parameters: aanzicht, oppervlakte, hygiëne en gewicht.

Het doel van het systeem: grijs water afkomstig van spoelbakken en afvoerputten in het gehele gebouw zuiveren, waarna het hergebruikt wordt voor de toiletspoeling. Cradle2Cradle dus.

Het resultaat is een verticaal doorstromend helofytenfilter van 135 m2. Dit komt overeen met ongeveer 35% van het vrije dakoppervlak van de parkeergarage. Het systeem wordt geïntegreerd in een grote vijver waarin looppaden worden aangelegd en grote bomen worden aangeplant. De systemen van Wetlantec zijn geurloos en hygiënisch waardoor de looppaden ook door en rondom het filter zullen worden aangelegd. Dankzij het gebruik van verschillende materialen in het filtersubstraat kan ook aan de gewichtseisen van de constructeur worden voldaan.

De bouw van het stadskantoor, dat in totaal 46 miljoen zal kosten, is medio 2015 afgerond. Het Wetlantec helofytenfilter is ruim voor die tijd opgeleverd.