In de duurzame woonwijk Oosterwold in Almere heeft Wetlantec een bijzonder project op haar naam staan. Het begon allemaal in 2016 toen de overheid de nieuwe bewoners van Oosterwold de zorg over het zuiveren van afvalwater in eigen haden gaf. De meeste bewoners kozen individueel voor het helofytenfilter product om die klus te klaren. Al snel werd duidelijk dat het aansluiten van meerdere huizen op 1 systeem een duurzamere en goedkopere keuze is. Hier ontstond het idee om voor een groter deel van de wijk 1 lokaal systeem aan te leggen waar bewoners op aan kunnen sluiten. Omdat de regelgeveving van Oosterwold de ontwikkeling van dergelijke collectieve systeem bemoeilijkt duurde het tot 2020 tot het Wetlantec lukte een stuk grond te bemachten geschikt om een natuurlijke zuivering te ontwikkelen. Dat was direct de start van het Collectieve Waterzuivering Oosterwold (CWO) project waar tot 250 huishoudens, een school en diverse woningbouwprojecten op aan mochten sluiten.
De ontwikkeling, het ontwerp en de aanleg is volledig uitgevoerd door Wetlantec en in 2020 zijn de eerste leidingen de grond in gegaan. Het was een complex project omdat er binnen de spelregels van deze gebiedsontwikkeling en met een dergelijke omvang nog niet eerder een collectief van deze omvang was gerealiseerd. Helemaal lastig was het om alle bewoners te actoveren mee te werken ook als zij voor een andere waterzuiveringstechniek kozen, hetgeen dat vrij stond in deze wijk.
De zuivering is in 2022 opgestart en is gedurende 12 maanden intensief onderzocht door LeAf BV, een organisatie gelieerd aan de Wageningen Universiteit. Tijdens deze onderzoeksfase bleek dat de zuivering uitstekend in staat is om het huishoudelijke afvalwater te zuiveren tot de gewenste waterkwaliteit.
Helaas heeft de Gemeente in de zomer van 2022 besloten Oosterwold op de Gemeentelijke riolering aan te sluiten omdat zij geen ontheffing kreeg op haar zorgplicht rondom de inzameling van het afvalwater. De Gemeente besloot in juli 2022 om in heel Oosterwold de IBA’s af te koppelen en bewoners te voorzien van stedelijke riolering. Ondanks dat het CWO project gepland was om minimaal 25 jaar het afvalwater te zuiveren en ondanks de veelbelovende testresultaten zal het CWO project medio 2023 stoppen. De bestaande infrastructuur (de riolering) wordt daarbij door de Gemeente in stand gehouden echter zal de zuivering gedeactiveerd worden.
Wetlantec heeft met dit project aangetoond dat zij in staat is zeer complexe projecten te ontwikkelen en te managen. Dit zuiveringsconcept is daarbij gelukkig ook elders in het land inzetbaar, bijvoorbeeld bij afgelegen buurtschappen, duurzame woonwijken of woonkernen in buitengebied die worden afgekoppeld van de stedelijke riolering.