Blauwalg bestrijding Berkenplas Schiermonnikoog

Blauwalg bestrijding Berkenplas Schiermonnikoog
De Berkenplas op Schiermonnikoog heeft sinds aanleg helofytenfilter geen blauwalg meer.
Doen waar we goed in zijn

Een passende oplossing

De Berkenplas op Schiermonnikoog is een mooie natuurlijke zwemplas die in de zomer populair is bij toeristen. Het kwaliteit van het water in de plas is door aanwezigheid van blauwalg minder geworden in de loop der jaren. Om deze blauwalg te bestrijden wordt het water sinds begin 2014 door een Wetlantec helofytenfilter gezuiverd.

Er is gekozen voor een helofytenfilter omdat dit boven andere mogelijke maatregelen een hoge score heeft op gebied van effectiviteit, duurzaamheid, milieuvriendelijkheid.

De Chloeotrichia-bacteriën kunnen zich goed ontwikkelen omdat er geen watercirculatie plaatsvindt in de plas. Deze bacterie veroorzaken overlast voor het zwemmend publiek als de bacteriën zich tijdens hun cyclus in de bovenste waterlaag van de Berkenplas bevinden. Door het water in de Berkenplas te circuleren zonder daarbij de bodem om te woelen kan de ontwikkeling van de bacteriën worden tegengegaan.

Het helofytenfilter heeft in het verwijderen van de Gloeotrichia twee functies

  • Resultaatgericht: Het filtert de bacteriën eruit en doodt ze af
  • Brongericht: Het verwijdert d.m.v. biochemische processen nutriënten (o.a. fosfaat) zodat de voeding voor de bacteriën afneemt. Het toegevoegde ijzergruis bindt de aanwezige fosfaten in het water.

De Berkenplas heeft een oppervlakte van 1 ha.
De maximale hydraulische belasting van het speciaal door Wetlantec ontwikkelde verticaal doorstroomde helofytenfilters is ca. 0.5 m³ per m². Dit hangt samen met de absorptie, binding van fosfaat.

Resumerend worden met deze maatregelen vier doelen bereikt;

  • Watercirculatie
  • Filtering van het water, blauwalgen verwijdering
  • Natuurlijke verwijdering/afbraak van voedingsstoffen
  • Door de verwijdering van de blauwalgen krijgen de natuurlijke waterplanten weer kans zich te ontwikkelen.

Het water in de Berkenplas is sinds begin 2014 van hoge kwaliteit en er kan weer probleemloos gezwommen worden.